Przejdź do treści

Zmartwychwstanie

W pierwszych wiekach ten dzień nazywano PASCHĄ. Jest najstarszym, największym i najuroczyściej obchodzonym świętem wszystkich chrześcijan, odprawianym na pamiątkę Zbawczej Męki Pańskiej, śmierci i przede wszystkim chwalebnego Zmartwychwstania Chrystusa.

Rezurekcja odprawiana była najczęściej z samego rana w dzień Zmartwychwstania Pańskiego. Po Rezurekcji wszyscy udawali się do swoich domów, by tam zasiąść do stołu i podzielić się poświęconym dzień wcześniej: jajkiem, chlebem, kiełbasą, solą, chrzanem, i babką, składając sobie przy tym życzenia.
Pośrodku stołu królował zawsze baranek drożdzowy wypiekany wcześniej w ciężkiej żeliwnej formie. Stół zdobiony był kocankami, jajkami okraszanymi w łupinach cebuli, czy buraka czerwonego i wszystkim tym, co było w domu, aby uczcić tak uroczyste Święto.
Najważniejsze było to, aby zjeść uroczyste śniadanie w gronie rodziny i cieszyć się, że Chrystus Zmartwychwstał.

ZMARTWYCHWSTANIE

„Radujcie sie bracio, bo Chrystus zmartwychwstoł

radujcie sie siostry, bo juz śmierć pokonoł

I wstoł dzisioj z grobu, niesie łodkupiyni

kozdymu cłekowi dlo dusy zbawiyni

Niek nowo nadzieja, kozde serce budzi

Bo un zrobił wsytko z miłości do ludzi

Nadzieja to cnota, trudniyjso łod wiary

Bog zno nase serca i nase zamiary

Un nom daje łaske ło ktorom pytomy

Radujmy sie wsytka, niek bijom dziś dzwony”

Brygida Murańska
Święcenie Wielkanocne, Rys. M. Pociecha, Z. Gloger „Rok Polski w życiu, tradycji i pieśni” 1908 r.

„Zrealizowano w ramach stypendium Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu”